Jak připravit AeroPress?
Krok 1
200 g vody přiveďte k varu. Odvažte 15–18 gramů kávy (v závislosti na preferované síle). Namelte na hrubost o něco jemnější než mořská sůl.
Krok 2
Vložte papírový filtr do odnímatelného plastového krytu AeroPress.
Krok 3
Použijte trochu horké vody k namočení filtru a uzávěru. Voda zde plní dvojí funkci: Pomáhá filtru přilnout k uzávěru a ohřívá vaši varnou nádobu. Po navlhčení filtru a uzávěru uchopte uzávěr za „uši“ a vodu nalévejte velmi pomalu, aby mohla být absorbována filtrem.
Krok 4
Sestavte svůj AeroPress. Ujistěte se, že je celá sestava suchá, protože jakákoli zbytková vlhkost může narušit těsnění zařízení.
Krok 5
Přidejte svou mletou kávu. Dávejte pozor, aby se do prstencového žlabu v horní části AeroPressu nevysypala žádná zemina.
Krok 6
Přidejte dvakrát tolik vody, než máte sedliny (např. pro 15 gramů kávy přidejte 30 gramů vody). Voda by měla mít asi 90–95 stupňů.
Krok 7
Ujistěte se, že je káva nasycená rovnoměrně, zamíchejte ji dřevěnou lžící nebo v případě potřeby špejlí a nechte ji 30 sekund odstát.
Krok 8
Naplňte komoru zbytkem horké vody.
Krok 9
Po asi 30 sekundách 10krát zamíchejte.
Krok 10
Upevněte uzávěr a ujistěte se, že pevně zapadl do drážek. Rychle překlopte celou sestavu. Tlačte směrem dolů. Pokud se vám tlačení zdá příliš snadné, namletá káva je pravděpodobně příliš hrubá; pokud je velmi těžké píst zatlačit, může být káva namleta příliš jemně. Jakmile začne AeroPress vydávat syčivý zvuk, již není potřeba tlačit a proces je hotový.