Jak připravit Chemex?
Krok 1
Množství kávy a vody závisí na typu kávy, kterou připravujete, a na vaší preferované síle chuti. Jako výchozí hodnoty doporučujeme použít 50 g kávy a 700 g vody, pak upravit podle vašeho vkusu.
Kávu rozemelte na hrubost podobnou soli.
Krok 2
Rozložte papírový filtr a vložte jej do Chemexu, přičemž se ujistěte, že část s trojitým přeložením směřuje k vylévacímu hrdlu a leží napříč, aniž by mu překážela.
Krok 3
Zcela navlhčete papírový filtr a zahřejte nádobu horkou vodou. Tuto vodu vylijte.
Krok 4
Rovnoměrně nasypte namletou kávu do filtru. Zaklepejte jemně na Chemex pro usazení kávy ve filtru
Krok 5
Celkem provedete čtyři zalévání. Začněte od středu filtru směrem ven a opatrně nalejte dvojnásobek množství vody vůči kávě (například 40 g vody, pokud máte 20 g kávy). Nechte působit 45 - 55 sekund.
Krok 6
Druhé zalévání dělejte krouživými pohyby začínající od středu. Spirálovitě se přibližujte k okraji a poté zpět do středu. Vyhněte se přímému zalévání filtru. Nechte vodu kapat skrz kávu. Použijte cca 200 gramů vody.
Krok 7
Při třetím nalévání opakujte stejným způsobem jako při druhém, přidejte vodu o váze 200 gramů. Jakmile voda proteče filtrem, opakujte ještě jednou.
Krok 8
Nechte vodu úplně protéct kávou.
Krok 9
Proces přípravy by měl trvat mezi 3,5 a 4,5 minutami. Pokud by káva byla připravena příliš rychle, měli byste zkusit jemnější mletí nebo pomalejšího zalévání. Pokud byl proces trval příliš dlouho, můžete zkusit použít hrubší mletí nebo rychlejší zalévání.