Jak připravit espresso?
Krok 1
Nahřejte portafiltr například pomocí horké vody kávovaru (bez staré kávy). Vyčistěte a osušte vnitřek košíku portafiltru, aby v něm nezůstaly zbytky kávy.
Krok 2
Umístěte portafiltr na váhu a vynulujte váhu.
Krok 3
Pro dvojitou dávku namelte 18–21 gramů kávy. Správné mletí je klíčové pro vyvážené a lahodné espresso. Káva by měla být namleta spíše jemně. Pokud namelete kávová zrna příliš hrubě, voda jimi rychle proteče. Espresso bude světlé, řídké a bez pěny. Ale příliš jemně namletá káva má naopak na svědomí hořkou chuť a tmavou pěnu. Správnou hrubost kávy poznáte praxí.
Krok 4
Kávu nasypte do košíku a rozprostřete prstem.
Krok 5
Umístěte portafilter na rovný povrch a pomocí tamperu kávu zarovnejte. Nemusíte kávu silně stlačovat, jde o rovnoměrné rozprostření kávy.
Krok 6
Umístěte portafiltr do hlavy kávovaru, pevně utáhněte a zapněte výdej vody. Doporučujeme kávu připravit do předehřátého šálku.
Krok 7
Výdej by měl začít pomalým kapáním, poté se rozvinout do jemného, rovnoměrného proudu. Po téměř 30 sekundách extrakce skončí, což způsobí, že káva zhoustne a začne bělat nebo zežloutne. Zastavte výdej vody ve chvíli, kdy tento proces začíná.