Jak připravit french press?
Krok 1
Před vařením se ujistěte, že byl french press od posledního použití důkladně umytý. Jakákoli stará usazenina ve filtru zničí vaši kávu hořkou chutí.
Krok 2
Uvařte vodu. Na nádobu o objemu 500 ml budete potřebovat asi 350 gramů.
Krok 3
Zatímco se voda ohřívá, namelte si kávu. Pro dosažení nejlepších výsledků doporučujeme začít s celozrnnou kávou a namlít ji těsně před spařením. Pokud kávu namelete příliš brzy, rychle ztratí mnoho sloučenin, které jí dodávají nádherné vůně a chutě. French press vyžaduje hrubé, rovnoměrné mletí. Doporučujeme začít s poměrem kávy a vody 1:12. Pokud použijete 350 gramů vody, budete potřebovat 30 gramů kávy.
Krok 4
Pro začátek plynule nalijte na sedlinu dvojnásobné množství vody, než máte kávy. Pokud máte například 30 gramů kávy, musíte začít s 60 gramy vody.
Krok 5
Kávu jemně promíchejte dřevěnou hůlkou. Nechte 30 sekund odstát.
Krok 6
Přidejte zbývající vodu a opatrně nasaďte víko. Víko zatím nestlačujte. Nechte kávu louhovat čtyři minuty.
Krok 7
Jemně zatlačte píst až na doraz, abyste odfiltrovali usazeninu z kávy. Pokud je stlačení těžké, namleli jste kávu příliš jemně. Pokud píst jde příliš snadno dolů, namleli jste kávu moc hrubě.
Krok 8
Po dokončení kávu ihned podávejte. Nenechávejte kávu odležet, protože se bude dále louhovat a nadměrně extrahovat a zhořkne.