Jak připravit překapávanou kávu?

Jak připravit překapávanou kávu?

 

Krok 1

Uvařte alespoň 600 ml vody.

 

Krok 2

Namelte 30 gramů kávy na hrubost připomínající mořskou sůl. Pokud používáte kávu s jedním původem, která je lehce pražená, doporučujeme o něco méně kávy: 23 gramů na 350 ml vody.

 

Krok 3

Vložte papírový filtr do dripperu. Před dalším spařováním doporučujeme filtr vždy namočit horkou vodou a poté vodu odstranit.

 

Krok 4

Přidejte mletou kávu do filtru a jemně ji poklepejte, aby se povrch sedliny vyrovnal. Umístěte vařič na karafu nebo šálek, umístěte tuto sestavu na digitální váhu a nastavte ji na nulu.

 

Krok 5

Spusťte časovač. Začněte kávu pomalu zalévat vodou, začněte opisovat kružnici od vnějšího okraje směrem ke středu. Přestaňte zalévat, když váha dosáhne 60 gramů. Ujistěte se, že je všechna káva nasáklá. Zalévání by mělo trvat asi 15 sekund. Nechte kávu dalších 30 sekund odkapat, než přejdete k druhému zalévání.

 

Krok 6

Pokud jde o druhé zalévání, začínáte ve středu a zaléváte plynulou spirálou směrem k vnějšímu okraji a pak zpět ke středu. Nezapomeňte nalít až po okraj. Použijte přibližně 90 gramů vody, čímž získáte celkovou hmotnost 150 gramů. Vyčkejte 45–65 sekund.

 

Krok 7

Jakmile směs vody a kávy z druhého nalití klesne na dno filtru a přiblíží se k úrovni sedliny, nalijte dalších 100 gramů vody podle stejného vzoru jako u druhého nalití. Celková hmotnost se tak zvýší na 250 gramů, počkejte cca 15–20 sekund.

 

Krok 8

Když voda ze třetího nalití klesne na dno filtru, přidejte posledních 100 gramů vody, čímž se celkový objem zvýší na 350 gramů vody.

 

Krok 9

A máte hotovo, užijte si kávu!

 

jak udělat překapávanou kávu